Αναγνώριση των προσπαθειών μας, στην Ελλάδα και διεθνώς, στη χορήγηση της DHEA για την ελάττωση της FSH.
Η ανεξήγητη υπογονιμότητα αφορά ζευγάρια τα οποία, χωρίς εμφανή αιτία, δεν μπορούν να συλλάβουν. Από τα ζευγάρια που απευθύνονται για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, περίπου το 30% πάσχουν από ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Ασθενείς με ανεξήγητη υπογονιμότητα κατατάσσονται σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα περιλαμβάνει τους ασθενείς που δεν έχουν κανένα πρόβλημα και όμως δεν συλλαμβάνουν. Η άλλη ομάδα περιλαμβάνει ασθενείς που έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά είναι τόσο δυσδιάκριτο που είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί. Μία γυναίκα θεωρείται ότι πάσχει από ανεξήγητη υπογονιμότητα όταν έχει κανονική ωοθυλακιορρηξία, διαβατές σάλπιγγες χωρίς συμφύσεις ή ενδομητρίωση, συχνές επαφές, ιδιαίτερα τις ημέρες της ωοθυλακιορρηξίας (10η – 14η του κύκλου) χωρίς αποτέλεσμα όμως για ένα χρόνο τουλάχιστον, και ο άνδρας έχει φυσιολογική παραγωγή σπέρματος. Με αυτά τα κριτήρια, περίπου το 10% όλων των υπογόνιμων ζευγαριών έχει ανεξήγητη υπογονιμότητα αν και το ποσοστό αυτό καθορίζεται τόσο από την αποτελεσματικότητα των ελέγχων όσο και από το είδος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Γεγονός είναι ότι όσο πιο λεπτομερής είναι ο έλεγχος, τόσο μικραίνει και το ποσοστό της ανεξήγητης υπογονιμότητας.
Ο τρόπος αντιμετώπισης των ζευγαριών με ανεξήγητη υπογονιμότητα ποικίλει, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και τη χρονική διάρκεια της υπογονιμότητας. Σε γενικές γραμμές, τα ζευγάρια αυτά αντιμετωπίζονται αρχικά με απλές και ήπιες τεχνικές κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, συνεχίζουν σταδιακά σε πιο πολύπλοκες τεχνικές. Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης αποτελεί η απλή αναμονή, μετά η πρόκληση ωοθηλακιορηξίας με κλομιφένη ή με αναστολέα αρωματάσης, ακολουθεί ή σπερματέγχυση με ή χωρίς πρόκληση ωοθηλακιορηξίας και τέλος η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Όσον αφορά στη σύγκριση μεταξύ σπερματέγχυσης με πρόκληση ωοθηλακιορηξίας και εξωσωματικής γονιμοποίηση,ς υπάρχουν δεδομένα από τρεις μεγάλες εργασίες [1, 2, 3] που δείχνουν πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο αυτών τεχνικών. Επιπλέον, οι πιθανότητες πολύδυμης εγκυμοσύνης είναι ίδιες και στις δύο τεχνικές. Τέλος, το κόστος της σπερματέγχυσης μπορεί να φτάσει και στο ένα όγδοο του κόστους της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με μικρότερη χρήση ορμονών και μικρότερη ψυχική και σωματική επιβάρυνση.
Στο κέντρο μας χρησιμοποιείται η πρωτοποριακή μέθοδος σπερματέγχυσης, η ενδομητροπεριτοναΪκή σπερματέγχυση (IUTPI) με ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 30%.
Κηφισίας 3, Μαρούσι, 15123, Αθήνα
+30 210 6828150-2
+30 210 6836090
ivf@neogenesis.gr
Αναγνώριση των προσπαθειών μας, στην Ελλάδα και διεθνώς, στη χορήγηση της DHEA για την ελάττωση της FSH.