Για να διατηρήσετε την γονιμότητά σας, καταψύξτε τα ωάρια σας.

Η ηλικία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων μιας γυναίκας, γεγονός που επιδεινώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 35.

Με την κατάψυξη ωαρίων, μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά της  ωάρια  τη στιγμή που θα είναι έτοιμη να γίνει μητέρα.

Στην κοινωνία της εποχής μας, πολλές γυναίκες επιλέγουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της τεκνοποίησης σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή που συνηθιζόταν παλιότερα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιθυμία τους να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν μια καριέρα και να πετύχουν στο χώρο της εργασίας τους. Αυτό όμως έχει επίπτωση στην αναπαραγωγική τους ικανότητα, αφού με την αύξηση της ηλικίας υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 ετών. Άλλωστε πιο παλιές έρευνες έχουν δείξει πως η πιθανότητα να γεννήσει ένα υγιές παιδί μια γυναίκα ηλικίας 35 ετών είναι σχεδόν η μίση από αυτή μιας γυναίκας 25 ετών1.

Με τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να αντιμετωπιστούν κάποια από τα αναπαραγωγικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της ηλικίας της γυναίκας, αλλά όχι όλα και όχι πάντα. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια διαδικασία συντήρησης της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας. Σε νεαρή ηλικία και άρα όταν η ποιότητά των ωαρίων είναι καλή γίνεται ωοληψία και κατόπιν η κρυοσυντήρησή τους. Όταν η γυναίκα επιθυμήσει να προχωρήσει σε τεκνοποίηση, έχοντας διαφυλάξει μέσω της κρυοσυντήρησης ένα σημαντικό απόθεμα των ωαρίων της μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σταδιακά (δηλαδή σε περισσότερο από έναν κύκλους, σε περίπτωση που δεν έχει επιτυχία στον πρώτο κύκλο). Τα ωάρια αποψύχονται, γονιμοποιούνται και τα έμβρυα καλλιεργούνται μέχρι την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, οπότε και μεταφέρονται στο ενδομήτριο μετά από κατάλληλη προετοιμασία της γυναίκας. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η διαδικασία της ωοληψίας δε χρειάζεται να επαναληφθεί αφού τα ωάρια έχουν ήδη ληφθεί και κρυοσυντηρηθεί.

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) έχει εκδόσει οδηγίες που παροτρίνουν τους ειδικούς στη χρήση της τεχνικής της κρυοσυντήρησης ωαρίων αφού έρευνες δείχνουν πως τα αποτελέσματα εξωσωματικής με τη χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων είναι παρόμοια με αυτά μετά από εξωσωματική με φρέσκα ωάρια2. Η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) εξέδωσε οδηγίες όπου παρουσιάζει την κρυοσυντήρηση ωαρίων σαν μια αποδεκτή μέθοδο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενημερώνονται οι γυναίκες για τη διαδικασία αυτή3. Τέλος, μια πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility παρουσίασε πως η κρυοσυντήρηση ωαρίων ακόμα και σε γυναίκες 35 έως 40 ετών, όπου η αναπαραγωγική τους ικανότητα έχει αρχίσει να φθίνει, προσφέρει το πλεονέκτημα ότι οι γυναίκες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια τα ωάριά τους, το οποία έχουν κρυοσυντηρηθεί σε μια βιολογική ηλικία νεότερη από αυτή της γυναίκας. Με άλλα λόγια, τα ωάρια που χρησιμοποιούνται είναι “νεότερα” από αυτά που θα είχαμε εάν η ίδια γυναίκα προσπαθούσε με δικά της, φρέσκα ωάρια που θα έδινε σε μεταγενέστερη ηλικία των 40-47 ετών κι άρα αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και η πιθαντότητα επίτευξης υγιούς εγκυμοσύνης4.

Εκτός από τη διατήρηση της γονιμότητας, η κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορεί να επιλεχθεί κι από γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν την κρυοσυντήρηση εμβρύων αλλά και γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία καρκίνου, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Στην Ελλάδα, βάσει νομοθεσίας η φύλαξη κρυοσυντηρημένων ωαρίων επιτρέπεται για πέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον πέντε χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο μας στο 210 6828150-2 ή στο ivf@neogenesis.gr.

 

1.     van Noord-Zaadstra BM, Looman CW, Alsbach H, Habbema JD, te Velde ER, Karbaat J. (2013). Delaying childbearing: effect of age on fecundity and outcome of pregnancy. BMJ. 302 (6789): 1361-5.

2.     Practice Committees of American Society for Reproductive Medicine. (2013). Mature oocyte cryopreservation: a guideline. Fertility and Sterility. 99(1): 37-43.

3.     ESHRE Task Force on Ethics and Law, Dondorp W, de Wert G, Pennings G, Shenfield F, Devroey P, Tarlatzis B, Barri P, Dietrich K. (2012). Oocyte cryopreservation for age-related fertility loss. Human Reproduction. 27(5): 1231-7.

4.     Mesen TB, Mersereau JE, Kane JB, Steiner AZ. (2015). Optimal timing for elective egg freezing. Fertility and Sterility. 103(6): 1551-1556.

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (Anti-MullerianHormone – AMH) , παράγεται από τα πρωτογενή ωοθυλάκια και είναι δείκτης των αποθεμάτων των ωοθηκών σε ωάρια. Ο έλεγχος της ΑΜΗ είναι απαραίτητος:

  • Σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε διαδικασίες  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας, σπερματέγχυση ή εξωσωματική.
  • Σε γυναίκες άνω των  35 ετών που επιθυμούν να κάνουν  προληπτικό έλεγχο γονιμότητας.

Continue reading

Έχουμε μιλήσει ξανά για τις ευεργετικές ιδιότητες της DHEA σε γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ακόμα και νεαρής ηλικίας, κάτω από τα 30 έτη. Πολλές έρευνες, ακόμα και στη Μονάδα μας, έχουν διεξαχθεί και αποδεικνύουν τα παραπάνω. Continue reading

Μια από τις αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας είναι και η πρόωρη εμμηνόπαυση (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια – ΠΩΑ). Η ΠΩΑ μπορεί να συμβεί και σε αρκετά νεαρές ηλικίες, ακόμα και πριν τα 30 έτη. Continue reading

Στη NEOGENESIS η ποιότητα των λειτουργιών και υπηρεσιών που προσφέρονται στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και το Μαιευτικό-Γυναικολογικό Ιατρείο διασφαλίζεται από πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008. Όλες μας οι λειτουργίες, οι χώροι και ο εξοπλισμός ελέγχθησαν από τον φορέα πιστοποίησης Eurocert, το μοναδικό ελληνικό φορέα πιστοποίησης με παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως.

ISO Eurocert Continue reading

Neogenesis

  • Κηφισίας 3, Μαρούσι, 15123, Αθήνα

  • +30 210 6828150-2

  • +30 210 6836090

  • ivf@neogenesis.gr