Δίδυμα – Τρίδυμα – Νεά αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία αύξηση του αριθμού των διδύμων και τριδύμων κυήσεων κυρίως λόγω των μεθόδων υποβουθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδομητρική σπερματέγχυση, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας), με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των προώρων τοκετών και των προώρων νεογνών.

Από το 2003 μέχρι το 2012 διεξήχθει έρευνα στο Κέντρο μας για την καλύτερη αντιμετώπιση των διδύμων και τριδύμων κυήσεων με μία τροποποιημένη μέθοδο περίδεσης τραχήλου μήτρας κατά Shirodkar. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό: “Journal of Clinical Gynecology and Obstetrics”, τεύχος 2(2) Σεπτεμβρίου 2013.

Με τη μέθοδο αυτή το ράμμα της περίδεσης του τραχήλου ενταφιάζεται κάτω από το επιθήλιο του τραχήλου, για την αποφυγή φλεγμονής, χοριοαμνιονίτιδας και ρήξη υμένων. Στις 31 δίδυμες κυήσεις της μελέτης μας, η μέση ηλικία κύησης ήταν 35 εβδομάδες και 4 ημέρες, ενώ το μέσο βάρος των νεογνών ήταν 2267g. Αντίθετα, άλλες δημοσιευμένες εργασίες σχετικές με τις δίδυμες κυήσεις αναφέρουν μέση ηλικία κύησης 33 εβδομάδες και 6 ημέρες και μέσο βάρος νεογνών 1969,15g.

Όσον αφορά στις τρίδυμες κυήσεις της μελέτης μας, η μέση ηλικία κυήσεως ήταν 33 εβδομάδες και 6 ημέρες, ενώ το μέσο βάρος των νεογνών ήταν 1814,67g, σε αντίθεση με άλλες δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες για τις τρίδυμες κυήσεις αναφέρουν μέση ηλικία κύησης 29 εβδομάδες και 5 ημέρες και μέσο βάρος νεογνών 1309g.

Η δική μας μελέτη έδειξε ότι ο ενταφιασμός του ράμματος περίδεσης, κάτω από το τραχηλικό επιθήλιο, αυξάνει τη μέση ηλικία κύησης όπως επίσης και το μέσο βάρος των νεογνών στις πολύδυμες κυήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του χρόνου νοσηλείας των νεογνών στη Μονάδα, όπως επίσης και την περιγεννετικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ένα μόνο νεογνό γεννήθηκε με χαμηλό βάρος, κάτω από 1500g (1240g), που αντιστοιχεί σε 1.6% των διδύμων κυήσεων, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 9.7% και 15% που αναφέρεται στην διεθνή βιβλιογραφία. Ωστόσο και αυτό το νεογνό βοηθήθηκε επειδή, λόγω της παρουσίας του ράμματος που καθυστέρησε τον τοκετό, υπήρξε η χρονική δυνατότητα χορήγησης στεροειδών για την ωρίμανση των πνευμόνων του. Στις τρίδυμες κυήσεις, κανένα νεογνό δεν γεννήθηκε με πολύ χαμηλό βάρος (<1000g), ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία, το ποσοστό αυτό φτάνει το 15%. Όλες οι γυναίκες της μελέτης μας ήταν περιπατητικές και δεν χρειάστηκε να παραμείνουν κλινήρεις στη διάρκεια της κυήσεώς τους γεγονός που βοηθάει και ψυχολογικά τις γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στο δημοσιευμένο μας άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Obstetrics and Gynecology (2013) και στην παρουσίαση της μεθόδου στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, Αθήνα 2013. synedrio-peri-gennitikis.

Neogenesis

  • Κηφισίας 3, Μαρούσι, 15123, Αθήνα

  • +30 210 6828150-2

  • +30 210 6836090

  • ivf@neogenesis.gr