Εμβρυομεταφορά

Διαδικασία

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι πολύ απλή και ανώδυνη και γίνεται χωρίς αναλγησία ή αναισθησία. Στο Κέντρο μας, το ζευγάρι και ο γιατρός από κοινού αποφασίζουν για τον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν αφού συζητηθεί η σοβαρότητα της πολύδυμης εγκυμοσύνης σε αντίθεση με την πιθανότητα να μην επιτευχθεί καθόλου εγκυμοσύνη αν αποφασιστεί η εμφύτευση ενός μόνο εμβρύου. Στις γυναίκες μέχρι 40 ετών τοποθετούνται συνήθως 2 – 3 έμβρυα, στις γυναίκες άνω των 40 ετών τοποθετούνται 3 – 4 έμβρυα. Η μεταφορά αυτού του αριθμού εμβρύων καταλήγει σε αρκετά υψηλά ποσοστά κυήσεων, ενώ τα ποσοστά πολύδυμων κυήσεων είναι σχετικά χαμηλά.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται υπερηχογραφικά. Τα έμβρυα, με λίγο από το καλλιεργητικό υγρό μέσα στο οποίο βρίσκονται, εναποτίθενται στο ενδομήτριο, κοντά στον πυθμένα της μήτρας με τη βοήθεια ενός μαλακού καθετήρα εμβρυομεταφοράς που διαπερνά τον τράχηλο. Ο καθετήρας μετά αφαιρείται και ελέγχεται για να επιβεβαιωθεί ότι όλα τα έμβρυα έχουν μεταφερθεί στη μήτρα. Η γυναίκα παραμένει συνήθως ξαπλωμένη για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Οι οδηγίες που της δίνονται αφορούν, κυρίως, στην αποφυγή της έντονης σωματικής δραστηριότητας για τις επόμενες ημέρες.

 

Μετά την εμβρυομεταφορά..

Μετά την εμβρυομεταφορά χορηγείται προγεστερόνη σε μορφή κολπικών χαπιών, ζελέ ή ενέσιμο για 14 ημέρες. Η προγεστερόνη βοηθά στην προετοιμασία του ενδομητρίου για την εμφύτευση του εμβρύου. Η χορήγηση της προγεστερόνης είναι δυνατόν να συνεχιστεί μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης. Για να μειωθεί ο κίνδυνος ανοσολογικής αντίδρασης (immune reaction) μετά την εμβρυομεταφορά δίνονται συνήθως χαμηλές δόσεις στεροειδών ή και αντιφλεγμονωδών φαρμακευτικών σκευασμάτων για μικρό χρονικό διάστημα. Το τεστ κυήσεως γίνεται συνήθως 14 ημέρες μετά την εμφύτευση. Εάν είναι θετικό, ακολουθεί και υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη σάκου ή σάκων κυήσεως και κατόπιν καρδιακών παλμών του εμβρύου. Όταν και αυτά επιβεβαιωθούν, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στον γυναικολόγο της για την περαιτέρω παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και τον τοκετό.

 

Neogenesis

  • Κηφισίας 3, Μαρούσι, 15123, Αθήνα

  • +30 210 6828150-2

  • +30 210 6836090

  • ivf@neogenesis.gr