Ενδομητρική σπερματέγχυση – IUI

Η ενδομητρική σπερματέγχυση (IUI) αποτελεί την συχνότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θεωρείται μέθοδος πρώτης επιλογής. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία παγκόσμια δεδομένα, γίνονται διπλάσιοι κύκλοι θεραπείας με σπερματέγχυση από εκείνους με εξωσωματική γονιμοποίηση. Το ενδιαφέρον για τη ενδομητρική σπερματέγχυση ανανεώθηκε την τελευταία 20ετία όταν έγιναν ευρύτερα γνωστές οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν για την επεξεργασία σπέρματος κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρόκειται για απλή και ανώδυνη διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο, χωρίς αναισθησία. Σύμφωνα δε με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), αλλά και με την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία, η σπερματέγχυση θα πρέπει να προηγείται τέσσερις έως έξι φορές πριν αποφασιστεί η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η ενδομητρική σπερματέγχυση μπορεί να εφαρμοσθεί σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα, διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, σε χαμηλού και ήπιου βαθμού ενδομητρίωση, σε ήπια ανδρική υπογονιμότητα, σε γυναίκες με πρόβλημα τραχηλικής βλέννας, καθώς και υπογονιμότητα ανοσολογικής αιτιολογίας. Η ενδομητρική σπερματέγχυση με φαρμακευτική πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, για την δημιουργία 3-4 ωρίμων ωοθυλακίων, έχει αποδεδειγμένα καλύτερα αποτελέσματα, πολλές φορές μάλιστα, υπερδιπλάσια από εκείνα που γίνονται σε φυσικούς (μη φαρμακευτικούς) κύκλους. Επίσης, το σύνολο των ορμονών (γοναδοτροπινών) που χρησιμοποιούνται, για τέσσερις περίπου ημέρες, είναι αρκετά μικρό συγκριτικά με εκείνο της εξωσωματικής, φθάνοντας το ένα τέταρτο ή και μικρότερο. Τέλος το σπερματοζωάριο που θα γονιμοποιήσει το ωάριο θα γίνει με φυσική επιλογή, σε φυσικό περιβάλλον, άρα, κατά συνέπεια, θα είναι από τα καλύτερα.

Η σπερματέγχυση γίνεται την στιγμή της ωοθυλακιορρηξίας, συνήθως 24 – 36 ώρες μετά τη χορήγηση της hCG (Pregnyl ή Profasi). Ο σύζυγος, θα πρέπει να δώσει σπέρμα το οποίο θα υποστεί πλήρη εξέταση και επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθεί. Οι διαδικασίες επεξεργασίας του σπέρματος είναι απαραίτητες για την συγκέντρωση και λήψη των κινουμένων μόνο σπερματοζωαρίων, για την αφαίρεση των προσταγλαδινών, των φλεγμονωδών παραγόντων και των αντιγονικών πρωτεϊνών πού υπάρχουν στο αυτούσιο σπέρμα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της επεξεργασίας είναι η απομάκρυνση των ακίνητων σπερματοζωαρίων, των λευκοκυττάρων και των άωρων γεννητικών κυττάρων. Σημαντικός όμως παράγοντας στην ποιοτική βελτίωση του επεξεργασμένου σπέρματος είναι η μείωση του αριθμού των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και η παρεμπόδιση στην απελευθέρωση της λυμφοκίνης και της κυτοκίνης. Το τελικό αποτέλεσμα της επεξεργασίας του σπέρματος, λοιπόν, είναι η καλύτερη γονιμοποιητική ικανότητά του in vivo και in vitro. Η σπερματέγχυση γίνεται με τη χρήση ενός μαλακού καθετήρα ο οποίος, αφού περάσει από τον τράχηλο, καταλήγει στη κοιλότητα της μήτρας όπου γίνεται η έγχυση των 0.4 ml του υγρού που περιέχει τα σπερματοζωάρια. Η σπερματέγχυση ακολουθείται με υποστήριξη της ωχρινικής φάσης με χορήγηση προγεστερόνης από του στόματος για 14 ημέρες. Η εγκυμοσύνη επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος 14 ημέρες μετά.

Neogenesis

  • Κηφισίας 3, Μαρούσι, 15123, Αθήνα

  • +30 210 6828150-2

  • +30 210 6836090

  • ivf@neogenesis.gr