Η εμπειρία μας με τη Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA)

Η DHEA είναι ένα ενδογενές στεροϊδές που παράγεται από τη δικτυωτή ζώνη του φλοιού των επινεφριδίων και τα κύτταρα της θήκης των ωοθηκών. Προέρχεται από τη μετατροπή της χοληστερόλης και είναι πολύ σημαντική για το σχηματισμό της τεστοστερόνης πρώτα και της οιστραδιόλης κατόπιν στους περιφερικούς ιστούς. Έτσι λοιπόν, η DHEA είναι μία προ-ορμόνη στη στεροϊδογένεση των ωοθυλακίων. Η συγκέντρωση της DHEA παραμένει υψηλή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και ελαττώνεται σταδιακά με την πάροδο των ετών.

Στη Μονάδα μας, η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με DHEA ήταν μία 37χρονη με αμηνόρροια και FSH 102 mIU/mL η οποία συνεστήθη στο Κέντρο μας από ενδοκρινολογική κλινική για δωρεά ωαρίων τον Απρίλιο του 2006. Στη διάρκεια προετοιμασίας του ενδομητρίου με βαλλεριανική οιστραδιόλη, η ανταπόκριση ήταν πολύ φτωχή. Είχαμε παρατηρήσει ότι η χορήγηση της DHEA που δίναμε σε πτωχές απαντήτριες κατά την προσπάθεια της εξωσωματικής για τη βελτίωση του αριθμού και την ποιότητα των ωαρίων βελτιώνει και το ενδομήτριο. Έτσι αποφασίστηκε η χορήγηση της DHEA για να αυξηθεί το επίπεδο των ενδογενών οιστρογόνων και του ενδομητρίου. Ένα μήνα μετά τη χορήγηση της DHEA ανέλπιστα, μετά από 9 μήνες αμηνόρροιας, εμφανίστηκε έμμηνος ρύση, τον δεύτερο μήνα της θεραπείας η FSH έπεσε στο 18,9 mIU/mL. Ενώ η ασθενής συνέχιζε τη θεραπεία, 15 ημέρες μετά τη δεύτερη έμμηνο ρύση, είχε αυτόματη σύλληψη και γέννησε ένα υγιές αγόρι.

Την ίδια χρονική περίοδο, Οκτώβριος του 2006, μία δεύτερη γυναίκα ηλικίας 35 ετών, που ζούσε στην Ελβετία, συνεστήθη στο Κέντρο μας για δωρεά ωαρίων, με 12 μήνες αμηνόρροια και FSH 112 mIU/mL. Συμφώνησε να ακολουθήσει τη θεραπεία με DHEA. Μετά από 3 μήνες θεραπείας η FSH έπεσε στο 12 mIU/mL και είχε φυσιολογική σύλληψη. Η ασθενής συζητούσε το πρόβλημά της με άλλες γυναίκες με ΠΩΑ σε κάποιο Forum στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να μας επισκεφτούν άλλες τρεις γυναίκες με ΠΩΑ. (Η ηλικία, οι τιμές της FSH, LH, E2, πριν και μετά τη θεραπεία, καθώς και ο χρόνος θεραπείας αναλύονται στον πίνακα 1).Η τρίτη ασθενής είχε υποβληθεί ήδη σε δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες ενδομητρικής σπερματέγχυσης και μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης και είχε 6 μήνες αμηνόρροιας. Μετά από 45 ημέρες θεραπείας με DHEA η FSH έπεσε στο 12,5 mIU/mL και η ασθενής υποβλήθηκε σε ενδομητρο σαλπιγγοπεριτοναϊκλή σπερματέγχυση με πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με επιτυχή έκβαση και εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Η τέταρτη ασθενής είχε υποβληθεί σε 4 προσπάθειες εξωσωματικής και μετά από 2 δύο μήνες χορήγησης της DHEA, η FSH έπεσε και είχε αυτόματη σύλληψη, αλλά την έβδομη εβδομάδα η εγκυμοσύνη παλινδρόμησε.

Η περίπτωση της πέμπτης ασθενούς ήταν λίγο πιο δύσκολη διότι χρειάστηκε να πάρει αυξημένη δόση DHEA για έξι μήνες προκειμένου να πέσει η FSH στο 14 mIU/mL και να έχει αυτόματη σύλληψη που εξελίχθηκε κανονικά.

Τα θετικά αποτελέσματα που είχε η θεραπεία σε αυτές τις γυναίκες μας ώθησαν να συνεχίσουμε τη χορήγηση της DHEA σε ασθενείς με Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια, και να αξιολογήσομε τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Fertility and Sterility τον Φεβρουάριο 2009.

Λίγους Μήνες αργότερα, οι ίδιοι συγγραφείς δημοσίευσαν μία εκτενή ανασκοπική μελέτη με κεντρικό θέμα τη χρήση της Δυϊδροεπιανδροστερόνης από πολλούς επιστήμονες σε μεγάλα Κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής στο περιοδικό Current Opinion τον Αύγουστο του 2009.

Στο παρακάτω video ο Δρ Μαμάς περιγράφει τα πλεονεκτήματα της χρήσης της DHEA

 

 

Neogenesis

  • Κηφισίας 3, Μαρούσι, 15123, Αθήνα

  • +30 210 6828150-2

  • +30 210 6836090

  • ivf@neogenesis.gr