Σπερματέγχυση ή εξωσωματική

Όταν ένα ζευγάρι, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, επισκέπτεται τον ειδικό ιατρό, δύο από τις επιλογές που του προσφέρονται είναι η σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Το δίλλημα που συνήθως αντιμετωπίζει είναι αν θα υποβληθεί σε σπερματέγχυση πρώτα ή αν θα προχωρήσει άμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν ωστόσο επιλέξει τη σπερματέγχυση, σε πόσες προσπάθειες θα πρέπει να υποβληθεί πριν προχωρήσει στην εξωσωματική;
Ανάλογα, βέβαια, με το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, η πρώτη σκέψη για την επιλογή της μεθόδου είναι η σχέση κόστους και αποτελέσματος. Η σπερματέγχυση είναι χαμηλού κόστους αντιπροσωπεύοντας το 1/6 του κόστους της εξωσωματικής. Σημαντικός αριθμός ζευγαριών που επισκέπτεται το Κέντρο μας ζητά να υποβληθεί σε σπερματέγχυση όχι μόνο για το χαμηλότερο κόστος, αλλά και για την μικρότερη χορήγηση ορμονών και λιγότερη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία.

Η σπερματέγχυση είναι θεραπεία πρώτης γραμμής και μπορούν να βοηθηθούν ζευγάρια με:

  • ανεξήγητη υπογονιμότητα
  • ήπια / μέτρια ενδομητρίωση
  • ήπια / μέτρια ολογοασθενοσπερμία

Οι ανωτέρω παράγοντες αντιπροσωπεύουν το 65% των υπογόνιμων ζευγαριών.

Σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση

Η κλασσική μέθοδος σπερματέγχυσης διενεργείται με 1κεκ επεξεργασμένου σπέρματος που τοποθετείται με καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας και αφήνεται να προχωρήσει μόνο του στις θέσεις γονιμοποίησης. Η νέα μέθοδος σπερματέγχυσης (IUTPI) διενεργείται με 10κεκ εγχυομένου υγρού με το επεξεργασμένο σπέρμα. Αφού στεγανοποιηθεί ο τράχηλος, εγχύεται στην κοιλότητα της μήτρας και, λόγω του αυξημένου όγκου του εγχυομένου υγρού με το σπέρμα και της πίεσης που ασκείται υποχρεώνει τα σπερματοζωάρια να προωθηθούν γρήγορα στις σάλπιγγες και στον δουγλάσιο χώρο όπου, διατηρώντας όλη τη δυναμική τους, θα συναντήσουν και γονιμοποιήσουν τα ωάρια.
Εάν το σπέρμα παρουσιάζει χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, υπάρχει η δυνατότητα συλλογής 2 ή και 3 ακόμη δειγμάτων για να αυξηθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων (sperm pooling).
Η επεξεργασία του σπέρματος είναι απαραίτητη για την αφαίρεση διαφόρων ουσιών που επηρεάζουν την ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων και για τη συγκέντρωση των ζωηρά κινουμένων και μορφολογικά άριστων σπερματοζωαρίων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά 4 – 6 προσπάθειες σπερματέγχυσης πριν το ζευγάρι προχωρήσει στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μεγαλύτερου κόστους από τη σπερματέγχυση (6 φορές περισσότερο) και ενδείκνυται απόλυτα για γυναίκες με αποφραγμένες ή ανύπαρκτες σάλπιγγες, σοβαρού βαθμού ενδομητρίωση, πάνω από 6 αποτυχημένες προσπάθειες σπερματέγχυσης ή σε περιπτώσεις σοβαρού βαθμού ολιγοασθενοσπερμίας.

Σπερματέγχυση και πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

Σπερματέγχυση είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και χωρίς την χορήγηση ορμονών, αλλά σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά επιτυχίας είναι μικρά, 15% περίπου. Αντίθετα μία ελαφριά χορήγηση ορμονών αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας σε 28-30%.

Ποσοστά επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας, την ποιότητα του σπέρματος και την ανταπόκριση των ωοθηκών στην φαρμακευτική πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγής, τα ποσοστά επιτυχίας της κλασσικής σπερματέγχυσης με 1κεκ εγχυομένου υγρού με το σπέρμα, είναι 20% ανά κύκλο, ενώ με την νέα μέθοδο σπερματέγχυσης τα ποσοστό φτάνει το 30%.
Για τις μεθόδους ICSI και IVF τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται στο 65% σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών όταν η εμβρυομεταφορά γίνεται την 5η ήμερα ανάπτυξης του εμβρύου, στο στάδιο των βλαστοκύστεων,36% σε γυναίκες ηλικίας 36 – 40 ετών και 25% σε γυναίκες ηλικίας 41 – 45 ετών.

Neogenesis

  • Κηφισίας 3, Μαρούσι, 15123, Αθήνα

  • +30 210 6828150-2

  • +30 210 6836090

  • ivf@neogenesis.gr