Πριν από την έναρξη του προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ζευγάρι ενημερώνεται πλήρως για την διαδικασία της μεθόδου η οποία περιλαμβάνει: τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο που πρέπει να προηγηθεί, την φαρμακευτική αγωγή και το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Κατά την επίσκεψη πριν από την έναρξη του προγράμματος συνταγογραφούνται τα φάρμακα για την διέγερση των ωοθηκών, αλλά και για την υποστήριξη της ωχρινικής φάσης, δηλαδή της φάσης μετά την εμβρυομεταφορά.
Επειδή το συνολικό κόστος των φαρμάκων είναι αρκετά σημαντικό καλό θα ήταν το ζευγάρι να απευθύνεται στον ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ για την συνταγογράφηση. Τη λίστα με τα απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες που χρειάζονται για την επιτροπή του ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Κλείστε Τώρα Ραντεβού Με Την Ομάδα Μας
Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, δίνονται λεπτομερείς οδηγίες στο ζευγάρι για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει καθημερινά, όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή για την διέγερση των ωοθηκών και τις εξετάσεις.
Η mini IVF (Μinimal Stimulation IVF) είναι μία διαδικασία που διαφέρει από την κλασσική εξωσωματική ως προς τον τρόπο διέγερσης των ωοθηκών και την δοσολογία των χορηγουμένων ορμονών (γοναδοτροπινών) για την παραγωγή ωαρίων.
Στην κλασσική εξωσωματική χορηγούνται ποσότητες που φτάνουν τις 3,000 με 5,000 μονάδες γοναδοτροπινών ανά κύκλο ενώ στη mini IVF σε συνδυασμό με κιτρική κλομιφαίνη φτάνουν τις 750 μονάδες δηλαδή περίπου το 1/5 με 1/7 ελαττώνοντας έτσι το χρόνο χορήγησης ενέσιμης θεραπείας και του κόστους των φαρμάκων αντίστοιχα.
Μία πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση [1] παρουσιάζει σειρά κλινικών μελετών όπου αναφέρεται ότι η ήπια διέγερση των ωοθηκών (mini IVF) με κιτρική κλομιφαίνη και γοναδοτροπίνες δεν διαφέρει από εκείνη με γοναδοτροπίνες και GNRH ανάλογα, ως προς τα αποτελέσματα επίτευξης εγκυμοσύνης.
Στο Κέντρο μας χρησιμοποιούμε την minimal stimulation για τη διέγερση των ωοθηκών για σπερματέγχυση από το 2003. Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν πάνω από 5 ωοθυλάκια κατά τη διέγερση, έπρεπε να διακόψουν την προσπάθεια λόγω αυξημένης πιθανότητας πολύδυμης κύησης ή να προχωρήσουν σε IVF. Όσες από αυτές τελικά προχώρησαν σε εξωσωματική είχαν αυξημένα ποσοστά κυήσεως. Στη συνέχεια, η mini IVF stimulation επεκτάθηκε σε γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και χρησιμοποιείται ευρέως σε γυναίκες άνω των 40 ετών όπου η ανταπόκριση είναι καλύτερη.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία αύξηση του αριθμού των διδύμων και τριδύμων κυήσεων κυρίως λόγω των μεθόδων υποβουθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδομητρική σπερματέγχυση, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας), με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των προώρων τοκετών και των προώρων νεογνών.
Κλείστε Τώρα Ραντεβού Με Την Ομάδα Μας
Από το 2003 μέχρι το 2012 διεξήχθει έρευνα στο Κέντρο μας για την καλύτερη αντιμετώπιση των διδύμων και τριδύμων κυήσεων με μία τροποποιημένη μέθοδο περίδεσης τραχήλου μήτρας κατά Shirodkar. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό: “Journal of Clinical Gynecology and Obstetrics”, τεύχος 2(2) Σεπτεμβρίου 2013.
Με τη μέθοδο αυτή το ράμμα της περίδεσης του τραχήλου ενταφιάζεται κάτω από το επιθήλιο του τραχήλου, για την αποφυγή φλεγμονής, χοριοαμνιονίτιδας και ρήξη υμένων. Στις 31 δίδυμες κυήσεις της μελέτης μας, η μέση ηλικία κύησης ήταν 35 εβδομάδες και 4 ημέρες, ενώ το μέσο βάρος των νεογνών ήταν 2267g. Αντίθετα, άλλες δημοσιευμένες εργασίες σχετικές με τις δίδυμες κυήσεις αναφέρουν μέση ηλικία κύησης 33 εβδομάδες και 6 ημέρες και μέσο βάρος νεογνών 1969,15g.
Όσον αφορά στις τρίδυμες κυήσεις της μελέτης μας, η μέση ηλικία κυήσεως ήταν 33 εβδομάδες και 6 ημέρες, ενώ το μέσο βάρος των νεογνών ήταν 1814,67g, σε αντίθεση με άλλες δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες για τις τρίδυμες κυήσεις αναφέρουν μέση ηλικία κύησης 29 εβδομάδες και 5 ημέρες και μέσο βάρος νεογνών 1309g.
Η δική μας μελέτη έδειξε ότι ο ενταφιασμός του ράμματος περίδεσης, κάτω από το τραχηλικό επιθήλιο, αυξάνει τη μέση ηλικία κύησης όπως επίσης και το μέσο βάρος των νεογνών στις πολύδυμες κυήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του χρόνου νοσηλείας των νεογνών στη Μονάδα, όπως επίσης και την περιγεννετικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ένα μόνο νεογνό γεννήθηκε με χαμηλό βάρος, κάτω από 1500g (1240g), που αντιστοιχεί σε 1.6% των διδύμων κυήσεων, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 9.7% και 15% που αναφέρεται στην διεθνή βιβλιογραφία. Ωστόσο και αυτό το νεογνό βοηθήθηκε επειδή, λόγω της παρουσίας του ράμματος που καθυστέρησε τον τοκετό, υπήρξε η χρονική δυνατότητα χορήγησης στεροειδών για την ωρίμανση των πνευμόνων του. Στις τρίδυμες κυήσεις, κανένα νεογνό δεν γεννήθηκε με πολύ χαμηλό βάρος (<1000g), ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία, το ποσοστό αυτό φτάνει το 15%. Όλες οι γυναίκες της μελέτης μας ήταν περιπατητικές και δεν χρειάστηκε να παραμείνουν κλινήρεις στη διάρκεια της κυήσεώς τους γεγονός που βοηθάει και ψυχολογικά τις γυναίκες.
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στο δημοσιευμένο μας άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Obstetrics and Gynecology (2013) και στην παρουσίαση της μεθόδου στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, Αθήνα 2013.