Γυναικεία υπογονιμότητα

Στην εποχή μας το ποσοστό υπογονιμότητας έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της αυξημενης ηλικίας της γυναίκας. Πολλές γυναίκες επιλέγουν σήμερα να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών για επαγγελματικούς ή οικονομικούς λόγους. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 20% των γυναικών θα αποφασίσει να αποκτήσει το πρώτο παιδί μετά τα 35. Επιπλέον, η έκρηξη πληροφοριών που αφορά τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ιδιαίτερα την εξωσωματική γονιμοποίηση, δίνουν μία ψευδή αίσθηση σιγουριάς στις γυναίκες επιλέγοντας να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών. Αν και είναι γενικά γνωστό ότι η γονιμοποιητική ικανότητα μειώνεται με την πάροδο των ετών, οι γυναίκες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η ηλικία.

Στην δεκαετία των 20 ετών συμβαίνει το αποκορύφωμα της γονιμοποιητικής ικανότητας, που αρχίζει να μειώνεται δραστικά μετά τα 35. Στην ηλικία των 40 ετών, η ικανότητα αυτή μειώνεται στο 30 με 50%. Πολλές είναι οι αιτίες για το γεγονός αυτό, αλλά η σπουδαιότερη αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων που βρίσκονται στις ωοθήκες. Αντίθετα από τους άνδρες που συνεχίζουν να παράγουν καινούργια σπερματοζωάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι γυναίκες έχουν ένα ορισμένο αριθμό ωαρίων από τη στιγμή της γέννησής τους, που κυμαίνεται από 1 – 2 εκατομμύρια κατά τη γέννηση και μειώνεται στα 300.000 περίπου κατά την εφηβεία. Από αυτά τα ωάρια μόνο το 1% θα ωριμάσουν και θα φτάσουν στην ωοθυλακιορρηξία, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα απορροφηθούν από τον οργανισμό. Η απώλεια των ωαρίων επιταχύνεται όταν η γυναίκα φτάσει τα 35, με αποτέλεσμα την μείωση της γονιμοποιητικής ικανότητας. Επίσης, η ποιότητα των ωαρίων φθίνει, με αποτέλεσμα την αδυναμία ή δυσκολία τους να γονιμοποιηθούν από το σπερματοζωάριο. Τέλος, τα χρωμοσωμιακά προβλήματα που παρουσιάζουν τα ωάρια των μεγαλύτερων γυναικών ευθύνονται για τον αυξημένο αριθμό αποβολών και ανωμαλιών που είναι δυνατόν να παρουσιάσουν τα παιδιά που τελικά θα γεννηθούν.
Αίτια υπογονιμότητας

Πέρα από το θέμα της αυξημένης ηλικίας, τα αίτια που ενδεχομένως προκαλούν γυναικεία υπογονιμότητα είναι συνήθως:

  • οι διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας
  • ο σαλπιγγικός και περιτοναϊκός παράγων
  • οι διαταραχές της τραχηλικής βλέννας
  • η ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Και οι ανωμαλίες της μήτρας όμως είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά την γονιμοποιητική ικανότητα της γυναίκας. Μερικές γυναίκες έχουν μήτρα με κάποια ανωμαλία από τη γέννησή τους (συγγενής ανωμαλία), ενώ άλλες αναπτύσσουν κάποια ανωμαλία μετά από επέμβαση ή φλεγμονή (επίκτητη ανωμαλία). Τα προβλήματα υπογονιμότητας που οφείλονται στον παράγοντα της μήτρας αφορούν τα ινομυώματα, τις συγγενείς ανωμαλίες, το σύνδρομο Asherman, και την αδενομυώση.

Neogenesis

  • Κηφισίας 3, Μαρούσι, 15123, Αθήνα

  • +30 210 6828150-2

  • +30 210 6836090

  • ivf@neogenesis.gr