Στο Τεύχος Απριλίου 2020 του ιατρικού περιοδικού Clinical Experimental Obstetrics & Gynecology δημοσιεύθηκε ερευνητική εργασία από την ιατρική ομάδα του Κέντρου μας. Η εργασία αφορούσε στην τοποθέτηση προφυλακτικού ράμματος στον τράχηλο της μήτρας γυναικών με δίδυμη κύηση μετά από θεραπεία υπογονιμότητας. Η καινοτομία της μεθόδου βρίσκεται στον πλήρη ενταφιασμό του ράμματος για την αποφυγή πιθανής φλεγμονής.
Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου τοποθέτησης προφυλακτικού ράμματος για την αποφυγή πολύ πρόωρου τοκετού που θα είχε σαν αποτέλεσμα και την επιβάρυνση των νεογνών και την πιθανότητα εγκεφαλικής παράλυσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE 2018), το 2015 έγιναν στην Ευρώπη 100.465 τοκετοί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Το 17% αυτών ήταν δίδυμοι δηλαδή 34.000 παιδιά. Από αυτά, το 20% , δηλαδή 6.800 παιδιά γεννήθηκαν μετά από 20 – 32 εβδομάδες κύησης.
Σύμφωνα με μία ανασκοπική μελέτη από το Βέλγιο, η συχνότητα εγκεφαλικής παράλυσης σε πρόωρα που γεννήθηκαν μετά από 22-31 εβδομάδες κύησης, βρίσκεται στο 20.8% δηλαδή αφορά 1.414 παιδιά, ενώ η συχνότητα σε νεογνά που γεννήθηκαν μετά από 32-36 εβδομάδες, το ποσοστό πέφτει στο 0,7%. Στα τελειόμηνα νεογνά, το ποσοστό είναι μόνο 0,1%.
Παγκοσμίως γεννιούνται ετησίως περίπου 500.000 παιδιά μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, οπότε ο αριθμός 1.414 πενταπλασιάζεται και αγγίζει τα 7.070 νεογνά με εγκεφαλική παράλυση. Ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί ή και να αυξηθεί περισσότερο αν συμπεριληφθούν και τα μωρά που γεννιούνται μετά από ενδομητρική σπερματέγχυση, πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας ή και φυσική σύλληψη.
Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας των προώρων διδύμων από εξωσωματική γονιμοποίηση που γεννήθηκαν χωρίς τοποθέτηση ράμματος στη μητέρα τους, ήταν 19,8 ημέρες. Αντίθετα, τα νεογνά των γυναικών που πήραν μέρος στη μελέτη μας και στις οποίες είχε τοποθετηθεί προφυλακτικό ράμμα, χρειάστηκε να νοσηλευτούν μόνο 7,8 ημέρες, δηλαδή 12 ημέρες λιγότερης νοσηλείας στη ΜΕΝ.
Δεδομένου ότι, παγκοσμίως, 68.000 περίπου δίδυμα, πρόωρα παιδιά από θεραπεία υπογονιμότητας γεννιούνται στις 22 – 31 εβδομάδες, οι επιπλέον 12 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΝ φτάνει συνολικά τις 816.000 ημέρες.
Το κόστος φροντίδας αυτών των παιδιών είναι πολύ σημαντικό σε οικονομικό, οικογενειακό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Στη δική μας εργασία, σε 43 δίδυμες κυήσεις, μετά την τοποθέτηση προφυλακτικού ράμματος στον τράχηλο της μήτρας με πλήρη ενταφιασμό, η μέση διάρκεια της κύησης ήταν 35 εβδομάδες και 4 ημέρες και το μέσο βάρος των νεογνών τα 2.238 γραμμάρια. Τα αποτελέσματά μας είναι αρκετά ενθαρρυντικά και, με την μακρόχρονη εμπειρία μας, θεωρούμε ότι η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της μεγάλης προωρότητας των διδύμων.