Γενικά για τους ενδομητρικούς πολύποδες
Οι ενδομητρικοί πολύποδες μπορεί να εμφανιστούν κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Από τις γυναίκες που εμφανίζουν διαταραχές περιόδου με αιμορραγία στο μέσο του κύκλου περίπου 9% πάσχουν από ενδομητρικό πολύποδα [1].
Οι πολύποδες μπορεί να είναι μισχωτοί ή με πλατιά βάση. Δημιουργούνται μετά από άναρχη υπερανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου που καλύπτουν εσωτερικά τη μήτρα.
Ένα μικρό ποσοστό ενδομητρικού πολύποδα μπορεί να είναι κακοήθες. Το ποσοστό είναι 5.42% για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και μόλις 1.7% για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας [2].
Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, οι ενδομητρικοί πολύποδες, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.
Ενδομητρικοί πολύποδες και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Είναι σημαντικό, γυναίκες με ενδομητρικό πολύποδα που σκοπεύουν να ακολουθήσουν μια Μέθοδο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Υ.Α.) να προβούν στην αφαίρεσή του πριν την έναρξη της προσπάθειας.
Επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι το ποσοστό εγκυμοσύνης μειώνεται αρκετά σε γυναίκες με πολύποδα σε σύγκριση με γυναίκες που αφαίρεσαν τον πολύποδα σε κύκλους σπερματέγχυσης [3].
Εάν ο πολύποδας εντοπισθεί κατά τη διάρκεια της πρόκλησης ωοθηλακιορρηξίας, για παράδεγμα σε ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορεί να γίνει η ωοληψία και να κρυοσυντηρηθούν τα έμβρυα. Με αυτό το τρόπο η εμβρυομεταφορά μπορεί να καθυστερήσει και να γίνει σε αργότερο κύκλο, μετά την αφαίρεση του πολύποδα.
Αιτιολογία εμφάνισης πολύποδα
Δεν υπαρχει ξεκαθαρισμένη άποψη για τη δημιουργία του ενδομητρικού πολύποδα. Φαίνεται να επηρεάζεται από τα επίπεδα των ορμονών και κυρίως των οιστρογόνων.
Συμπτώματα
Η εμφάνιση του πολύποδα δε συνοδεύεται πάντα με κάποιο σύμπτωμα. Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Έντονη αιμορραγία κατά τη περίοδο
- Αιμόρροια στο μέσο του κύκλου
- Αιμόρροια κατά την εμμηνόπαυση
Διάγνωση
Η διάγνωση του πολύποδα γίνεται με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και η επιβεβαίωση της εμφάνισής του γίνεται με έγχυση φυσιολογικού ορού στην κοιλότητα της μήτρας και σύγχρονη υπερηχογραφική απεικόνιση (Sonohysterography).
Θεραπεία
Ο πολύποδας αφαιρείται με υστεροσκόπηση που συνήθως συνοδεύεται με απόξεση του ενδομητρίου.
Υστεροσκόπηση
Η υστεροσκόπηση είναι μια ασφαλής, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία με πολύ χαμηλή πιθανότητα επιπλοκών [4].
Η διαδικασία γίνεται κολπικά με ήπια νάρκωση (μέθη) και δεν είναι η αναγκαία η παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο. Εάν η γυναίκα είναι στην αναπαραγωγική ηλικία μπορεί να προβεί σε διαδικασίες σύλληψης δύο κύκλους μετά την αφαίρεση του πολύποδα.
Μετά την υστεροσκοπική αφαίρεση, ο πολύποδας και τα ξέσματα του ενδομητρίου εξετάζονται ιστολογικά για τον αποκλεισμό κακοήθειας.
1. Anastasiadis PG, Koutlaki NG, Skaphida PG, Galazios GC, Tsikouras PN, Liberis VA. 2000. Endometrial polyps: prevalence, detection, and malignant potential in women with abnormal uterine bleeding. Eur J Gynaecol Oncol. 21(2):180-183.
2. Lee SC, Kaunitz AM, Sanchez-Ramos L, Rhatigan RM. 2010 The oncogenic potential of endometrial polyps: a systematic review and meta-analysis. Obstet Gynecol. 116(5):1197-1205.
3. Pérez-Medina T, Bajo-Arenas J, Salazar F, Redondo T, Sanfrutos L, Alvarez P, Engels V. 2005 Endometrial polyps and their implication in the pregnancy rates of patients undergoing intrauterine insemination: a prospective, randomized study. Hum Reprod. 20(6):1632-1635.
4. Mettler L, Wendland EM, Patel P, Caballero R, Schollmeyer T. 2002 Hysteroscopy: an analysis of 2-years’ experience. JSLS. 6(3):195-197.