Πρόγραμμα Δωρεά – Λήψη Ωαρίων

HomeΜέθοδοι & ΤεχνικέςΠρόγραμμα Δωρεά – Λήψη Ωαρίων

Δωρεά ωαρίων (Από αυστηρά επιλεγμένες δότριες)

Το Πρόγραμμα Δωρεάς Ωαρίων του Κέντρου μας, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και αδυνατούν να παράγουν δικά τους ωάρια. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης του Προγράμματος αγγίζουν το 65 – 70%, ενώ το ποσοστό αποβολών είναι πολύ χαμηλό κυρίως λόγω της νεαρής ηλικίας των δοτριών και της εξαιρετικής τους υγείας αφενός και της άριστης προετοιμασίας των ληπτριών να δεχθούν τα γονιμοποιημένα ωάρια, αφετέρου.

Η δωρεά ωαρίων είναι ανώνυμη.

Βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας επιβάλλεται ανωνυμία μεταξύ της δότριας και της λήπτριας. Στο κέντρο εξωσωματικής μας, υπάρχει πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων από δότριες οι οποίες ανώνυμα δωρίζουν τα ωάριά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η δωρεά ωαρίων αποτελεί την τελευταία λύση για τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Πρέπει να τονιστεί ότι το 1/3 των γυναικών που προσέρχονται για δωρεά ωαρίων, τελικά επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη, με δικά τους ωάρια, μετά από θεραπεία με DHEA.

Οι δότριες, αφού ενυπόγραφα συγκατατεθούν στη δωρεά των ωαρίων τους, ελέγχονται σχολαστικά και ενδελεχώς:

 • Να είναι μέχρι 30 ετών (Συνήθως 22 – 23 ετών)
 • Οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό
 • Αξιολόγηση της λειτουργίας των ωοθηκών τους
 • Γενικές και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (ομάδα αίματος, Rhesus, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, κυστική ίνωση, ηπατίτιδες Β και C, AIDS, HIV I και II, CMV, σύφιλη και χλαμύδια κ.α.)
 • Καρδιολογική εξέταση
 • Γενική αξιολόγηση της συμπεριφοράς, του χαρακτήρα τους και της πνευματικής καλλιέργειας

Οι δότριες υποβάλλονται σε φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή των ωαρίων τους τα οποία λαμβάνονται με ήπια νάρκωση ή μέθη μετά την κατάλληλη προετοιμασία.

Το Πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων του Κέντρου μας βασίζεται στην ίση αντιμετώπιση τόσο της λήπτριας, όσο και της δότριας. Δηλαδή, και στις δύο ομάδες γυναικών, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, προσφέρεται η ίδια εξατομικευμένη θεραπεία και φροντίδα.

Αν επιθυμείτε να γίνετε δότρια ωαρίων επικοινωνήστε με το 2106828150 – 2.

 • Ζευγάρια στα οποία η γυναίκα βρίσκεται σε πρόωρη εμμηνόπαυση ή σε προεμμηνοπαυσιακή κατάσταση.
 • Ζευγάρια που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης με ωάρια της συζύγου.
 • Ζευγάρια με ιστορικό αποβολών, είτε μετά από κάποιες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είτε μετά από φυσική σύλληψη.
 • Ζευγάρια όπου έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν σταθερά χαμηλή ποιότητα ωαρίων.
 • Ζευγάρια με κάποιο κληρονομικό νόσημα που αφορά την οικογένεια της συζύγου.
 • Ζευγάρια όπου η σύζυγος εμφανίζει χαμηλή ή καθόλου ανταπόκριση των ωοθηκών.
 • Ζευγάρια όπου η σύζυγος έχει ηλικία άνω των 40 ετών.

Στις παραπάνω περιπτώσεις η χρήση δανεικών ωαρίων αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα απόκτησης υγιούς παιδιού.Όλα τα ζευγάρια που θα γίνουν λήπτες ωαρίων ενημερώνονται πριν από τη διαδικασία σχετικά με:

 • Το νομικό πλαίσιο που αφορά στη δωρεά ωαρίων (Νομος 3305/2005).
 • Το ηλικιακό όριο (η σύζυγος έως 50 ετών) το οποίο ισχύει στη περίπτωση του δανεισμού ωαρίων καθώς και την ανωνυμία που προστατεύει και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.
 • Τις εξετάσεις που θα υποβληθεί το ζευγάρι των ληπτών πριν από την διαδικασία και οι οποίες είναι οι εξής: έλεγχος για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV1, HIV2), ηπατίτιδα Β και C και σύφιλη.
 • Τα επιμέρους στάδια τα οποία αφορούν στην παραπάνω διαδικασία ( λήψη των ωαρίων, γονιμοποίηση, προετοιμασία της μήτρας της λήπτριας, καλλιέργεια των εμβρύων και εμβρυομεταφορά).

Ο σύζυγος δίνει σπέρμα στο εργαστήριο το οποίο εξετάζεται για να χρησιμοποιηθεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση των ωαρίων της δότριας. Σε περιπτώσεις ζευγαριών που ζουν εκτός Αθηνών ή Ελλάδος, υπάρχει δυνατότητα κρυοσυντήρησης του σπέρματος. Τα έμβρυα που θα προκύψουν, ή μεταφέρονται άμεσα στην λήπτρια, εάν το ενδομήτριο είναι προετοιμασμένο ή κρυοσυντηρούνται και μεταφέρονται όταν η λήπτρια ολοκληρώσει την θεραπεία προετοιμασίας του ενδομητρίου να δεχτεί τα έμβρυα.Έλεγχος των υποψήφιων δοτριών. Οι υποψήφιες δότριες ελέγχονται ενδελεχώς για:

 • Τυχόν βεβαρημένο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
 • Μορφωτικό επίπεδο, οικογενειακή κατάσταση, τρόπο ζωής και ψυχολογικό υπόβαθρο
 • Η δότρια ελέγχεται ώστε η γενική κατάσταση της υγείας της να είναι πολύ καλή, και η εμφάνιση (ύψος, βάρος, χρώμα μαλλιών, χρώμα ματιών, σωματότυπος) καθώς και η ομάδα αίματος να ταιριάζουν με της λήπτριας. Η ηλικία των δοτριών δεν ξεπερνά τα τριάντα έτη.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας γίνεται ενημέρωση της δότριας για τη διαδικασία που αφορά στο νομικό πλαίσιο, τη φαρμακευτική αγωγή, την ασφάλεια και τη διάρκεια της διαδικασίας. Υποχρεωτικά ταυτόχρονα με την ενημέρωση υπογράφεται από τη δότρια κατάλληλο έγγραφο στο οποίο συναινεί να συμμετέχει στη διαδικασία δωρεάς ωαρίων. Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται ιατρικός και γενετικός έλεγχος που περιλαμβάνει υπερηχογραφική απεικόνιση μήτρας και ωοθηκών, τεστ Παπανικολάου, καρδιολογική εξέταση και αιματολογικό έλεγχο για HIV 1 και 2, ηπατίτιδα B και C, ομάδα αίματος και Rhesus, κυστική ίνωση, β-μεσογειακή αναιμία, ορμονικό έλεγχο.

Δότρια ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων θα δώσει χαρά σε γυναίκες που παρόλη την έντονη επιθυμία τους να γίνουν μητέρες, έχουν αποτύχει στις προσπάθειές τους με κόστος ψυχικό και σωματικό. Θα γίνετε αιτία, μία άλλη γυναικεία αγκαλιά να ζεσταθεί από την τρυφερή παρουσία ενός μωρού. Η διαδικασία δε θα επηρεάσει τη γονιμότητά σας και την ικανότητά σας να αποκτήσετε δικά σας παιδιά.

Βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας επιβάλλεται ανωνυμία μεταξύ της δότριας και της λήπτριας.

Στο Κέντρο μας, υπάρχει πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων από δότριες οι οποίες ανώνυμα δωρίζουν τα ωάριά τους.

Μπορείτε να γίνεται δότρια ωαρίων εάν η ηλικία σας είναι μικρότερη από τα 30 έτη.

Η πρώτη επίσκεψή σας στο Κέντρο περιλαμβάνει λεπτομερή συζήτηση κι ενημέρωση για τη διαδικασία από τον Ιατρό καθώς και γυναικολογική εξέταση και αιμοληψία για ορμονικό και ιατρικό έλεγχο.

Στη συνέχεια θα σας δοθούν λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο λήψης φαρμάκων για την πρόκληση ωοθηλακiορηξίας, η οποία διαρκεί περίπου 10 μέρες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε το Κέντρο μας περίπου τρεις φορές.

Την ημέρα της ωοληψίας θα υποβληθείτε σε ελαφριά νάρκωση ή μέθη. Η διαδικασία είναι ασφαλής και σύντομη. Μετά το πέρας της διαδικασίας θα παραμείνετε στο Κέντρο για παρακολούθηση για λίγες ώρες, μέχρι να αισθανθείτε τελείως καλά και θα φύγετε αφού σας ελέγξει ο ιατρός.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας θα υπογράψετε ειδική συναίνεση την οποία μπορείτε, εάν επιθυμείτε, να ανακαλέσετε οποιαδήποτε στιγμή πριν τη χρησιμοποίηση των ωαρίων.

Προβλέπεται αποζημίωση για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής σας, όπως επίσης και για κάθε θετική ζημία εξαιτίας αποχής από την εργασία σας.

Tο Πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων του Κέντρου μας βασίζεται στην ίση αντιμετώπιση τόσο της λήπτριας, όσο και της δότριας. Δηλαδή, και στις δύο ομάδες γυναικών, καθόλη τη διάρκεια του Προγράμματος, προσφέρεται η ίδια εξατομικευμένη θεραπεία και φροντίδα.

Εάν επιθυμείτε να γίνετε δότρια ωαρίων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο μας στο 210 6828150 – 2, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του.

Στείλε μας E-mail

Καλέστε μας τώρα