Διέγερση ωοθηκών – Πρωτόκολλο

HomeΜέθοδοι & ΤεχνικέςΔιέγερση ωοθηκών – Πρωτόκολλο

Η διέγερση των ωοθηκών αποτελεί πρώτιστο μέλημα των ειδικών στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και της ικανότητας των ωοθηκών να παράγουν ωάρια. Από το 1985 γίνεται χρήση συναγωνιστών και αναλόγων σε βραχέα ή μακριά πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών. Από το 1999, ξεκίνησε η χρήση των ανταγωνιστών για τη διέγερση των ωοθηκών με αποτέλεσμα τη μικρότερη διάρκεια της θεραπείας, μικρότερη δόση γοναδοτροφινών, μικρότερο κίνδυνο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, λιγότερες ενέσεις, λιγότερες επισκέψεις για υπερηχογραφική και ορμονική παρακολούθηση, λιγότερο ψυχικό και συναισθηματικό στρες.

Η χρήση των ανταγωνιστών προοριζόταν κυρίως για γυναίκες με πτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών και γυναίκες με προηγούμενο περιστατικό υπερδιέγερσης των ωοθηκών [1]. Το γεγονός αυτό ώθησε τους ειδικούς στην εξωσωματική γονιμοποίηση να αλλάξουν τα πρωτόκολλα με αγωνιστές ή ανάλογα, σε πρωτόκολλα με ανταγωνιστές για όλες τις ομάδες των γυναικών.

Άλλοι ερευνητές παρουσιάζουν τους ανταγωνιστές ασφαλείς και αποτελεσματικούς για όλες τις γυναίκες και κυρίως στις περιπτώσεις γυναικών με πτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών ή γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες [2]. Στο Κέντρο μας, η χρήση των ανταγωνιστών άρχισε το 2000. Η εμπειρία μας όλων αυτών των ετών στα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας με ανταγωνιστές συμφωνεί και με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά το 2013.

Εκτός από τη χρήση γοναδοτροφινών και ανταγωνιστών στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, πρόσφατες εργασίες παρουσίασαν και τη χρήση της κιτρικής κλομιφαίνης και γοναδοτροφινών με ή χωρίς ανταγωνιστές. Τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου αυτού δεν διαφέρουν πολύ από τα αποτελέσματα πρωτοκόλλου με μόνη χρήση γοναδοτροφινών. Ωστόσο, με την κιτρική κλομιφαίνη μειώνεται το ποσοστό εμφάνισης του συνδρόμου της υπερδιέγερσης των ωοθηκών [3].

  1. Marci R, Graziano A, Lo Monte G, Piva I, Soave I, Marra E, Lisi F, Moscarini M, Caserta D. 2013. GnRH antagonists in assisted reproductive techniques: a review on the Italian experience. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 17(7): 853-73.
  2. Copperman AB, Benadiva C. 2013. Optimal usage of the GnRH antagonists: a review of the literature. Reprod Biol Endocrinol. 11:20. doi: 10.1186/1477-7827-11-20.
  3. Gibreel A, Maheshwari A, Bhattacharya S. 2012. Clomiphene citrate in combination with gonadotropins for controlled ovarian stimulation in women undergoing in vitro fertilization. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11:CD008528. doi: 10.1002/14651858.CD008528.pub2.

Στείλε μας E-mail

Καλέστε μας τώρα