HomeΝέαΝέα Μέθοδος Σπερματέγχυσης – Ενδομητροσαλπιγγοπεριτοναική , IntraUteroTubalPeritonealInseminatio (IUTPI)

Νέα Μέθοδος Σπερματέγχυσης – Ενδομητροσαλπιγγοπεριτοναική , IntraUteroTubalPeritonealInseminatio (IUTPI)

Με 10κεκ. Εγχεόμενου καλλιεργητικού υγρού με τα σπερματοζωάρια, ενώ η κλασσική σπερματέγχυση γίνεται με μόνο 1κεκ.

Με τη νέα μέθοδο σπερματέγχυσης, τα σπερματοζωάρια προωθούνται δυναμικά στις θέσεις γονιμοποίησης (σάλπιγγες, δουγλάσιος) όπου συναντούν τα ωάρια, διατηρώντας τη γονιμοποιητική τους ικανότητα, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται έκπλυση σαλπίγγων (flushing) που αυξάνει τα ποσοστά κύησης. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται με την στεγανοποίηση του τραχήλου, από ειδικά σχεδιασμένη συσκευή στο Kέντρο μας και που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. (Ray A, RBMOnline 2012)

Για περισσότερες πληροφορίες παρακολουθείστε το video:

Η σπερματέγχυση θεωρείται μέθοδος πρώτης επιλογής πριν το ζευγάρι καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Το 65% των περιπτώσεων υπογονιμότητας (ανεξήγητη στειρότητα 30%, ήπια ανδρική υπογονιμότητα 25% και ήπια ενδομητρίωση 10%) είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με σπερματέγχυση. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και NICE NHS UK συνιστούν 6 προσπάθειες σπερματέγχυσης πριν από την εξωσωματική. Την ίδια άποψη μοιράζονται και πολλοί επιστήμονες, ειδικοί στην αναπαραγωγή, όπως ο Tournaye H. (2012), Ahinko-Hakamaa K. (2007). Αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο η σωματική, ψυχική και οικονομική επιβάρυνση του ζευγαριού.
Τελευταίο άρθρο στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό, Human Reproduction Update, Απριλίου 2024 αναφέρει ανασκοπική μελέτη από Αυστραλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρει λοιπόν ότι η ενδομητρική σπερματέγχυση με ήπια πρόκληση ωοθηλκιορρηξίας, θεωρείται συνήθως θεραπεία πρώτης γραμμής για ανεξήγητη υπογονιμότητα, ακολουθούμενη από εξωσωματική γονιμοποίηση μόνο εάν η σπερματέγχυση είναι ανεπιτυχής μετά από πολλές προσπάθειες. Ωστόσο, ορισμένα Kέντρα προσφέρουν άμεση εξωσωματική γονιμοποίηση με το επιχείρημα ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση θα μπορούσε να μειώσει τη συναισθηματική και σωματική επιβάρυνση των ζευγαριών μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Τα δεδομένα από την Αυστραλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν σημαντικά υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση σε σύγκριση με την σπερματέγχυση. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι παρόλο που τα ποσοστά επιτυχίας μεταξύ της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της σπερματέγχυσης ήταν περίπου τα ίδια, τα περισσότερα από τα ζευγάρια θα προτιμούσαν τη συνέχιση της σπερματέγχυσης και πέρα των πρώτων τριών κύκλων, τους έξη κύκλους (van Weert et al., 2007; Bensdorp et al., 2016).

Η ενδομητροσαλπιγγική σπερματέγχυση IUTPI προσφέρει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, με μικρό κόστος και ηπιότερη φαρμακευτική αγωγή. Στο Κέντρο μας συνιστούνται 2 – 3 προσπάθειες πριν την εξωσωματική.
Η ενδομήτρο σαλπιγγοπεριτοναϊκή σπερματέγχυση (IUTPI) είναι μία νέα μέθοδος σπερματέγχυσης που εκτελείται με 10 ml εγχυομένου επεξεργασμένου σπέρματος. Παρατηρήσεις που έγιναν κατά την κλινική εφαρμογή της μεθόδου της μητροσαλπιγγική έγχυση σπερματοζωαρίων (FSP) διαπιστώθηκε ότι τα 4 ml του εγχυομένου σπέρματος που χρησιμοποιείται στη μέθοδο αυτή δεν ήταν αρκετά για να προσπεράσουν τα σαλπιγγικά στόμια της μήτρας επειδή η ενδομητρική πίεση που ασκούσε η ποσότητα των 4 ml δεν ήταν αρκετή. Έτσι, αυξήθηκε σταδιακά ο όγκος του εγχυομένου σπέρματος, φτάνοντας τελικά τα 10 ml, ενώ συγχρόνως γινόταν έλεγχος της ενδομητρικής πίεσης. Ο μεγαλύτερος όγκος σπέρματος που χρησιμοποιήθηκε οδήγησε σε μία απρόσμενη αύξηση του ποσοστού κυήσεων. Εξάλλου, 10 ml σκιαγραφικού υλικού χρησιμοποιείται και στην υστεροσαλπιγγογραφία για να σκιαγραφηθεί ο τράχηλος, η ενδομητρική κοιλότητα, οι σάλπιγγες σε όλο τους το μήκος και να απελευθερωθεί στην ενδοπεριτοναϊκή κοιλότητα και στον Δουγλάσιο χώρο. Επιπλέον, το πιθανό θεραπευτικό αποτέλεσμα της υστεροσαλπιγγογραφίας έχει εκτενώς συζητηθεί σε πολλά άρθρα της τελευταίας δεκαετίας, αφού το ποσοστό των κυήσεων αυξάνεται μετά από αυτή τη διαδικασία, ειδικά σε ασθενείς με ανεξήγητη στειρότητα. Άρα, υποστηρίζεται η υπόθεση ότι, πιθανώς τα μητρικά στόμια των σαλπίγγων είναι δυνατόν να φράσσονται από μεμβρανώδη στοιχεία. Τα 10 ml του εγχυομένου σπέρματος είναι αρκετά, αφενός μεν να γεμίσουν την κοιλότητα της μήτρας και αφετέρου να διαπεράσουν το διάμεσο τμήμα της σάλπιγγας και τη λήκυθο για να καταλήξουν στην περιτοναϊκή κοιλότητα και στο Δουγλάσιο χώρο, όπου αναμιγνύονται με το περιτοναϊκό και το ωοθυλακικό υγρό. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η ενδομητρο-σαλπιγγο-περιτοναϊκή έγχυση (IUTPI). Τα άριστα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό της αναπαραγωγής Fertility and Sterility μηνός Μαρτίου 2006, στο Παναμερικανικό Συνέδριο Αναπαραγωγής (ASRM) του San Francisco (2008), στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αναπαραγωγής (IFFS) του Μονάχου (2010), στο Πανευρωπαϊκό Ανδρολογικό Συνέδριο της Αθήνας (2010) κ.α. Η μέθοδος χρησιμοποιείται σε διάφορα Κέντρα αναπαραγωγής παγκοσμίως τα οποία έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τους

Σημαντικός αριθμός γυναικών, με αρκετές προηγούμενες, αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), επέτυχαν εγκυμοσύνη με τη νέα μέθοδο σπερματέγχυσης, την ενδομήτρο – σαλπιγγοπεριτοναϊκή σπερματέγχυση (IUTPI).
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έγκειται στην δυναμική προώθηση των σπερματοζωαρίων, τα οποία, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, πλησιάζουν και γονιμοποιούν τα ωάρια.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου βασίζεται στη χρήση συσκευής στεγανοποίησης του τραχήλου (DNB Cervical Clamp), ένα εξειδικευμένο ιατρικό εργαλείο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα από την Εταιρεία Παρθενών Μέντικαλ σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της Neogenesis.

Στείλε μας E-mail

Καλέστε μας τώρα