HomeΝέαΑΜΗ και αναπαραγωγική ικανότητα

ΑΜΗ και αναπαραγωγική ικανότητα

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (Anti-MullerianHormone – AMH) , παράγεται από τα πρωτογενή ωοθυλάκια και είναι δείκτης των αποθεμάτων των ωοθηκών σε ωάρια. Ο έλεγχος της ΑΜΗ είναι απαραίτητος:

  • Σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε διαδικασίες  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας, σπερματέγχυση ή εξωσωματική.
  • Σε γυναίκες άνω των  35 ετών που επιθυμούν να κάνουν  προληπτικό έλεγχο γονιμότητας.

Η ΑΜΗ ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Οι τιμές της AMH πρέπει να είναι μεγαλύτερες από 0.5 ng/ml σε γυναίκες 41 ετών και μεγαλύτερες από 2.1 ng/ml σε γυναίκες 33 ετών. Η μέτρηση της τιμής της AMH μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου. Η τιμή της είναι αξιόπιστος δείκτης  για τη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά  πρέπει να συνδυάζεται και με τις τιμές των ορμονών FSH και  E2, καθώς και με κολπικό υπερηχογράφημα 2ης ημέρας για την μέτρηση αριθμού των καταβολών των ωοθυλακίων.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας.

Χαμηλη ΑΜΗ και υψηλη FSH, μπορουν να βελτιωθουν;

Πολλές γυναίκες έχουν επισκεφθεί το Κέντρο μας παρουσιάζοντας χαμηλή ΑΜΗ και υψηλή FSH και συνεπώς προβλήματα στην τεκνοποίηση. Στην ομάδα αυτή των γυναικών προσπαθούμε με θεραπεία να βελτιώσουμε τις τιμές των ορμονών πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία της εξωσωματικής. Στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει ώστε τα εναπομείναντα ωάρια να παράξουν καλύτερης ποιότητας έμβρυα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

DHEA (Δεϋδροεπιανδροστερόνη), ΑΜΗ ΚΑΙ FSH

Το Κέντρο, μας πρωτοπόρο σε διεθνές επίπεδο, χορήγησε DHEA σε γυναίκες, κάτω των 40 ετών, με υψηλή FSH με πολύ καλά αποτελέσματα. Η εμπειρία μας στη χρήση της DHEA έχει οδηγήσει στη δημοσίευση δύο επιστημονικών άρθρων, στο πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά, με υψηλό δείκτη αναφοράς (citation index: 103 και 28). Η 12ετής εμπειρία μας στη χρήση της DHEA στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας βοήθησε σημαντικό αριθμό γυναικών να αποκτήσουν παιδιά με δικά τους ωάρια πριν καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων.

Βιβλιογραφία:

  • Mamas L, Mamas E. (2009). Premature ovarian failure and dehydroepiandrosterone. Fertil Steril. 91(2): 644-6.
  • Mamas L, Mamas E (2009). Dehydroepiandrosterone supplementation in assisted reproduction: rationale and results. Curr Opin Obstet Gynecol. 21(4):306-308
  • Gleicher N, Barad DH. (2011). Dehydroepiandrosterone (DHEA) supplementation in diminished ovarian reserve (DOR). Reprod Biol Endocrinol. 9: 67.

Στείλε μας E-mail

Καλέστε μας τώρα